Piri Reis Harita Gayrimenkul ve CBS Derneği

DÜNYA KADASTRO ZİRVESİ İSTANBULDA

“DÜNYA KADASTRO ZİRVESİ” 20-24 Nisan 2015 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşiyor…

Anasayfa

  • “DÜNYA KADASTRO ZİRVESİ” 20-24 Nisan 2015 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşiyor…

“DÜNYA KADASTRO ZİRVESİ” 20-24 Nisan 2015 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşiyor…

Ülkelerin, harita-kadastro ve coğrafi bilgi teknoloji sektörleri, uzman ve yöneticileri bir ilki gerçekleştirip, “Dünyamızın Kadastrosunu Yapalım” teması ile 20-24 Nisan 2015 tarihleri arasında İstanbul Haliç Kongre Merkezinde bir araya gelmektedir. Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek olan etkinlik, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının himayelerinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce organize edilmektedir.

Bu organizasyon ile dünya nüfusunun %75’inin henüz sahip olamadığı ve bilgisine erişemediği arazilerin kayıt altına alınmasını sağlayacak yeni çözümler üretmek, ülkelerin arazi yönetim politikalarını ve sistemlerini geliştirecek yeni fikirleri tartışmak hedeflenmektedir.

Bilindiği üzere, arazi yaşamın tabanı olurken, bireyler ve ülkeler için varlık gerekçesi, geleceğin teminatı ve ekonominin temel taşı olmuştur. Toplumlar için araziler bir miras değil, gelecek nesillere aktarılacak emanetler olarak görülmüştür. Bu nedenle daha güvenli ve sağlam bir gelecek için, arazilerin mülkiyet hakları teminat altına alınarak, sürdürülebilir anlamda kullanılmaları gerekmektedir. İşte tüm bunları sağlamak kadastronun temel görevidir.

“Kadastro” evrensel bir kavram olup, “her çeşit arazi ve mülk yerinin, alanının, sınırlarının ve değerlerinin resmen haritalanıp, sistematik bir biçimde kayıt altına alınması işi” olarak tanımlanmaktadır. Ancak bugün, “kadastro” arazi yönetiminin temelini oluşturmakla beraber bu olgu tüm dünya ülkeleri ve bireyleri tarafından henüz çok da iyi anlaşılıp, uygulanabilmiş değildir. Oysa günümüzde tüm yaşam ve ekonominin geliştiği arazi ve araziye dair her türlü bilginin erişilebilir olması, çok daha sağlıklı bir biçimde yönetilmesi gerekmektedir. İşte tüm bunlar haritalama ve kadastro ile tapulaştırma işlemleridir.

Günümüzde bilgi teknolojileri ile bütünleşmiş, evrensel değeri olan, modern ve dinamik harita-kadastro alt yapılarına ihtiyaç olduğu açıktır. Bu nedenle Türkiye’nin ev sahipliğinde, “kadastro” olgusunu dünya ölçeğinde her yönüyle ele alan, teknik ve hukuksal anlamda arazi yönetim ilkelerini küresel boyutlarda geliştirmek üzere “Dünya Kadastro Zirvesi, Konferans ve Sergi” etkinliği düzenlenmektedir.

“Dünya Kadastro Zirvesi” ile dünyadaki son gelişmeleri ve sorunları bilimsel bir platformda ele alacak biçimde, 70 farklı ülkeden 3000’e yakın katılımcı İstanbul’da bir araya gelmektedir. 30 farklı teknik oturumda 150 bilimsel tebliğ sunulacaktır. Yine etkinlik bünyesinde, 3 ayrı özel sergi yer alacaktır. Bunlar; Osmanlıdan Günümüze Harita-Tapu Arşivi, Harita-Kadastro Çanakkale Şehitleri ve Harita-Kadastro Bilgi Teknolojileri “Sektörler Buluşuyor” Sergisi de katılımcılara açık olacaktır. Etkinlik kapsamında ayrıca, 30 ülkenin Bakan düzeyinde yer alacağı 50 resmi delegasyonla özel bir “Dünya Kadastro Zirve” yuvarlak masa toplantısı gerçekleşecektir. Zirve neticesinde “İstanbul Kadastro Deklarasyonu” yayınlanarak, küresel bir çağrı yapılacaktır. Etkinlik programı açıklanmış olup, tüm detaylara http://wcadastre.org web adresi üzerinden erişmek mümkündür.

20-24 Nisan 2015 tarihleri arasında İstanbul Haliç Kongre Merkezinde gerçekleşecek olan etkinliğe, tüm meslek grupları ve meslektaşlarımız davetlidir. Sizleri aramızda görmek bizleri onurlandıracaktır.

Kongre Resmi internet sitesi: http://wcadastre.org